www.vasterasbrassband.se (c) 2018 info@vasterasbrassband.se
VästeråsBrassband

Västerås Brassband

Västerås Brassband bildades den 14 januari 2017, det vill säga ett helt nytt band. Idén kom från Christer Åberg, mångårig brassbandsledare inom Frälsningsarmén. Christer flyttade tillbaka från England till Sverige och Västerås, för honom var det självklart att staden borde ha ett brassband.

Västerås kommun är en stor kommun med 147 000 invånare och Sveriges 6:e största stad vid Mälaren. Trots en 1000-årig historia har inte Västerås haft något brassband utom i Frälsnings Armen. Här har Musikkåren vid F1 verkat och flera blåsorkestrar och symfoniorkestrar men inga profana brassband förrän nu.

I dag är vi ca 25 musiker som främst kommer från Västerås och Västmanland men även så långt borta som från Borlänge. Vi jobbar på att bli flera musiker och med ett gott sammarbete med Västerås Kulturskola gör att vi hoppas kunna inspirera även ungdomar i kommunen till att börja spela brassband. Vi har den klassiska blandningen med idéella och några före detta professionella musiker som alla deltar på det frivilligas grund. Vi repeterar en lördag per månad och planerar ett antal konsertframträdanden samt deltagande i SM för brassband i november.

Christer Åberg

Christer Åberg har en mycket lång erfarenhet som dirigent för brassband både i England och Sverige. Som brasslärare i båda länderna har han skaffat sig en stor erfarenhet och fallenhet för att undervisa barn och ungdomar. Bland annat startade han ungdomsorganisationen Shepway Brass Academy för brassintresserade barn och ungdomar i Östra Kent, England som idag, varje lördag, samlar ca 60 spelande barn/ungdomar. Christer var också delaktig i ett nytt brassband i hela Kent, SCABA Youth Band, för musikanter upp till 21 års ålder. Som dirigent har han jobbat med ett flertal olika brassband i Sverige och i England. Han har en kandidat examen, BA (Hons) in Brass/Wind, och en magister examen i dirigering. Var också, under ett antal år, ordförande i Brass Band Englands distrikt i sydöstra England. Christer är också medlem i Frälsningsarméns nationella musikutskott och ledare för Frälsningsarméns musikkår i Västerås.

Vad är ett Brassband?

Brassband är en orkester bestående av instrument tillverkade i mässing. Instrumenten i ett brassband är kornetter, flygelhorn, althorn, baryton, eufonium, trombon, tuba och slagverk.

Brassbandstraditionen har en lång historia med de starkaste rötterna i Storbritannien och dess f d kolonier, och Norge, Nederländerna m fl. I Sverige talar vi om ”Mässingssextett” som egentligen är en fattigmanslösning med färre musiker med inspiration från England.